Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Mi az ellenzék…? – közéleti beszélgetés – ELMARAD!

2022. június 22. 18:30 - 20:00

Esemény kategóriák:
Kategória: ,

 

Kedves Látogatóink!

A június 22-re tervezett beszélgetést előre nem várt körülmények miatt sajnos le kell mondanunk. A pótlást szeptemberre tervezzük, az új időpontról Önöket is értesítjük majd. Addig is, köszönjük megértésüket!

 

A 2022-es katasztrofális ellenzéki vereség még a korábbi három választási kudarchoz képest is mélyebb nyomott hagyott nem csak az ellenzéki pártokon, hanem szavazóikon. A Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye (PTI TEM) régóta feladatának tekinti az Orbán-rendszer társadalomkritikai eszközökkel való vizsgálatát.

Ebben a beszélgetésben az ellenzéki pártok meghatározó politikusaival nem elsősorban az ellenzéki gyászmunkába kezdünk bele, hanem arra próbálunk meg fókuszálni, hogy miért vallottak kudarcot a 2010 óta felmutatott ellenzéki stratégiák és ennek milyen kapcsolata van az Orbán-rendszer alapvető sajátosságaival és milyen ajánlatot kínálhat ebben a helyzetben az ellenzék a magyar társadalomnak. A beszélgetésen arra is kitérünk, ami manapság közbeszéd tárgya az ellenzéki oldalon, hogy az orbáni politika erőteljesen próbált meg ortodox és unortodox eszközökkel belenyúlni az ellenzékbe. Kérdés, hogy megváltoztatható-e mindez, és miként veheti át esetleg az ellenzék a kezdeményező szerepét?

A Szociális Demokráciáért Intézettel közösen szervezett beszélgetés központi témája tehát az Orbán-kormányzatok rendszerjellege és ehhez képest az ellenzék követendő stratégiája lesz. Ennek tágabb kontextusában mindenképpen szót váltunk azokról a globális kihívásokról (háborúk, járványok, globális ökológiai- és klímaválság), amely az egész hazai politikai rendszerre és társadalomra alapvető hatást gyakorolnak. Röviden tehát a beszélgetés legfőbb kérdése, hogy mi tehet, és mit kell tennie az ellenzéknek az Orbán-rendszerben…

 

A beszélgetés résztvevői:

KUNHALMI ÁGNES országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke

TORDAI BENCE országgyűlési képviselő, a Párbeszéd elnökségi tagja

UNGÁR PÉTER országgyűlési képviselő, az LMP országos elnökségének titkára

Moderátor: FÖLDES GYÖRGY történész, a Politikatörténeti Intézet volt főigazgatója

 


 

A felhasznált képek forrása:

Borítókép / Kunhalmi Ágnes / Tordai Bence / Ungár Péter

 


 

Részletek

Dátum:
2022. június 22.
Időpont:
18:30 - 20:00
Esemény kategóriák:
,