Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcai beszélgetések / 7. – Hajdu Tibor történész

2022. június 22. 17:00 - 19:00

Esemény kategória:
Kategória:

Immár hetedik részéhez érkezett Úri utcai szalonbeszélgetés-sorozatunk, amelyben magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát és Kövér Györgyöt láttuk vendégül.

Sorozatunk legközelebbi vendége HAJDU TIBOR, az 1918–1919-es forradalmak legelismertebb kutatója, a Tanácsköztársaság történetét bemutató 1969-es nagymonográfia és a korszakról szóló számos munka szerzője, források közreadója, Károlyi Mihály biográfusa. Kutatói pályáját a Magyar Munkásmozgalmi (1956-tól Párttörténeti) Intézet levéltárosaként kezdte, és végül az MTA Történettudományi Intézetből vonult nyugdíjba. Művei megkerülhetetlenek a „forradalmak korának” történetében, és amikor valaki azt hiszi, hogy már mindent elolvasott a korszakról, vele beszélgetve még akkor is rengeteget lehet tanulni, hiszen Hajdu Tibor még ismerte azokat a sztálini terrort túlélt 1919-es szereplőket, akik a magánbeszélgetéseikben sokszor teljesen mást meséltek, mint ami a hivatalos visszaemlékezéseikben megjelent.

A beszélgetést vezeti: CSUNDERLIK PÉTER történész

 

Időpont: 2022. június 22. szerda, 17:00

Helyszín: 1014 Budapest, Úri utca 6. (I. emelet 12., kapucsengő: 12)

 

REGISZTRÁCIÓ

Kedves Vendégeink! A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt kérjük, hogy részvételi szándékukat az itt található űrlapon jelezzék. Köszönjük!

 

Facebook esemény

 

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK:

Csunderlik Péter: Hajdu Tibor 90. születésnapjára (Élet és Irodalom)

„Nem hittem, hogy Kun Béla életrajzát rendesen meg lehet írni” – Csunderlik Péter interjúja Hajdu Tiborral a Tanácsköztársaság kutatásáról a Népszavában

 

Részletek

Dátum:
2022. június 22.
Időpont:
17:00 - 19:00
Esemény kategória: