Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Parlamenti választás 100 évvel ezelőtt, 1922-ben – PODCAST

2022. február 16.

Esemény kategória:
Kategória:

100 évvel ezelőtt, 1922. február 16-án oszlatták fel a nemzetgyűlést, majd pár hónap múlva, május–júniusban parlamenti képviselőválasztást tartottak Magyarországon. Bethlen István miniszterelnök erre a választásra hozta vissza a nyílt, élőszóval történő szavazást, amelyet akkor már a titkos voksolással váltották fel egész Európában. És ezen a választáson nyert először az új, a miniszterelnök vezette egységes kormánypárt, amely a Horthy-korszak hegemón, leválthatatlan politikai erejévé vált.

Egységes volt-e a nagy kormánypárt és miért volt megosztott az ellenzéke? Kik és miért követtek bombamerényletet a kampányban? Hogyan hallgatták le az ellenzéki politikusok telefonjait és tiltottak be ellenzéki újságokat? Kik alkalmaztak modern eszközöket (például a „fényvetítést”) és hol maradt „hagyományos” (például „etetős-itatós”) a kampány?

 

Többek között ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik legújabb podcastunk, amelyben az 1922-es választásokról Gali Máté és Ignácz Károly történészekkel Takács Róbert beszélgetett.

 

AZ ADÁS ITT HALLGATHATÓ MEG:

 

A PTI podcast összes korábbi epizódja megtalálható az Anchor.fm-en.

Kapcsolódó választási térképeinket itt találja.

 

A kép forrása: Borsszem Jankó, 1922. február 26.

 


 

 

Elkezdődött az országgyűlési választások hivatalos kampánya. Mivel Intézetünkben hosszú évekig folyt választáskutatás, politikai röpirattárunkban szabadon böngészhetők az elmúlt 120 év választási röplapjai, a Napvilág Kiadó és a Múltunk folyóirat pedig számos kiadványban foglalkozott a témával, úgy döntöttünk, hogy választástörténeti sorozatot indítunk, amelynek epizódjait az érdeklődők a
#választástörténet hashtaggel követhetik nyomon.

Kampánytörténeti érdekességektől az egyes választásokat elemző podcastokig, ismert újságírók személyes emlékeitől a 100 évvel ezelőtti, beszédes és áthallásoktól sem mentes történetekig és karikatúrákig széles a paletta. Tartson velünk Ön is, és fedezze fel lépésről lépésre, hogy mennyi minden (nem?) változott az elmúlt évtizedek és az elmúlt évszázad kampányaiban!

#választástörténet

 

Választási röplapgyűjtésünkről itt tájékozódhat.

 

Részletek

Dátum:
2022. február 16.
Esemény kategória: