Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcai beszélgetések 3. – Ablonczy Balázs

2022. február 23. 18:00 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

 

Évtizedeken át volt a magyar történettudomány centruma az Úri utcában, hiszen ott működött az MTA Történettudományi Intézete és a Magyar Történelmi Társulat is. Szalonbeszélgetés-sorozatunkban magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Következő vendégünk ABLONCZY BALÁZS, a pályáját az 1990-es években kezdő generáció egyik legismertebb és legtermékenyebb képviselője. Munkáit a sokszor meglepő témaválasztás, a mítoszok iránti kritikus érdeklődés, a klasszikus, nem feltétlenül divatos történetírói műfajok vállalása jellemzi. Nem tagadhatja családi és református kötődéseit sem, stílusa pedig igazán hozzáférhetővé teszi munkáit. Az este folyamán beszélgethetnénk arról, vajon valóban hajózható folyónak állította be Trianonban Edvard Beneš a Ronyvát (nem), vagy arról, hogy öngyilkos lett-e Teleki Pál (igen). A rendelkezésünkre álló időt azonban elsősorban arra szánjuk, hogy megmutassuk, miért lesz valakiből történész, miért választ ki egy témát, mit jelent számára a történetírás, miért fontos elválasztani a fikciót a tényektől vagy éppen mit értünk ma a történelmi polgárságon?

 

A beszélgetést vezeti: Egry Gábor történész

 

Időpont: 2022. február 23., szerda 18:00

Helyszín: 1014 Budapest, Úri utca 6. (I. emelet 12., kapucsengő: 12)

 

REGISZTRÁCIÓ

Kedves Vendégeink! Kérjük, hogy részvételi szándékukat az itt található űrlapon jelezzék.

A bizonytalan járványhelyzetre való tekintettel kérjük, az eseményre csak védettséggel rendelkezők jöjjenek; a helyszínen pedig viseljenek maszkot. Ha bármilyen enyhe tünetes, felső légúti betegséget tüneteit észlelik magukon (nátha, köhögés), maradjanak otthon, hogy ne veszélyeztessék a többi érdeklődőt! Együttműködésüket nagyon köszönjük!

 


 

SOROZATUNK KORÁBBI BESZÉLGETÉSEI:

 

 

Részletek

Dátum:
2022. február 23.
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategória: