Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szociofotó kiállítás és kettős könyvbemutató június 19-én

2019. június 19. 17:00 - 19:00

Esemény kategória:
Kategória:

 

A Magyarország Felfedezése Alapítvány 2019. évi szociofotó pályázati felhívására 36-an küldték be pályázatukat. A beküldött fotóanyagot szakmai zsűri értékelte és döntött az egyes kategóriák legeredményesebb pályázóiról. A díjak a kiállítás ünnepélyes megnyitása alkalmából 2019. március 18-án kerültek átadásra a Budapest Corvinus Egyetemen.

A fotókat ezt követően vándorkiállításon lehet megtekinteni, ennek soron következő állomása a PTI kiállítóterme az Alkotmány utcában, április 30. és június 19. között.

 

 

Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-16:30, pénteken 9-14:30.

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/433999164031353/

 


 

KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ

 

2019. június 19. (szerda) 17.00

Politikatörténeti Intézet (1054 Bp., Alkotmány u. 2.)

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2286425438294507/

 

 

Tóth Pál Péter (szerk.)
A MAGYAR SZOCIOGRÁFIA A 20–21. SZÁZADBAN

 

A kötet a Magyarország Felfedezése Alapítvány és a Politikatörténeti Intézet 2018-as tudományos konferenciájának előadásai alapján készült, amely a magyar szociográfia kiemelkedő eredményeivel, jelenlegi helyzetével és jövőbeli lehetőségeivel foglalkozott.

Vannak-e szociográfusok, vagy csak szociográfiai műveket író szociológusok, írók, újságírók, jogászok, pedagógusok?
• Mi a szociográfia? A szociológia „könnyűműfaja”, amely jó esetben ugyanolyan alapos és hiteles vizsgálódásokon alapul, mint a szociológiai kutatás, még sincs tele számokkal, statisztikákkal – így olvasmányosabb, átélhetőbb? Vagy a riport rokona? Ha a riport egy lokális kisvilág novellája, akkor a szociográfia ugyanennek a regénye?
• Van-e szükség ma valóságföltáró szociográfiára, ha akikről szól, azok szinte alig olvasnak, akiknek szól – a felelős kormánynak, felelős politikusoknak – azokat nem érdekli, aki esetleg olvassa – a felelősséget érző értelmiség – az nem potens és nem kompetens, hogy használja annak a világnak a jobbításában, amelyről a szociográfia hírt ad?

 

 

Letenyei László, Tamáska Máté (szerk.)
SZOCIOGRÁFIA – KÁRPÁT-MEDENCEI KÖRKÉP

 

Tanulmánykötetünkben a magyar szociográfia szerteágazó hagyományának egy-egy szeletét feldolgozó tanulmányok olvashatók. A szerzők többféle tudományterületről érkeztek, szociológusok, irodalomtörténészek, közírók. Ebből következően az írások hangneme, forrásanyaga, látásmódja igen eltérő. Közös azonban a törekvés, hogy ennek a nagy múltú és egy-egy korszakban különösen fontos társadalomismereti műfajnak feltárják céljait, kapcsolatrendszereit, hatásmechanizmusait. Az írások többsége a két világháború közötti időkre koncentrál, a másik része a 20. század második felének folyamataiból válogat. A kötetben olvashatunk többek között a felvidéki Sarló mozgalomról, az erdélyi fiatalok falumunkájáról, a Gusti-féle monografikus községkutatásokról és azok erdélyi hatásáról, a délvidéki Új Symposion nemzedékének „elmaradt” szociográfiáiról. De egy-egy problematika erejéig felbukkannak a kilencvenes évek, sőt napjaink kérdései is.

Részletek

Dátum:
2019. június 19.
Időpont:
17:00 - 19:00
Esemény kategória: