Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Anno Filmklub / 2 – Roger Spottiswoode: Szövetség az ördöggel

2018. november 21. 17:30 - 20:30

Esemény kategória:
Kategória:


Anno Filmklub 2018–2019

VÁLASZD AZ ÉLETET!
Eljött a radikalizmus kora?

 

Ahogy az immár közhellyé vált klasszikus mondja: “ahhoz, hogy minden a régiben maradjon, mindennek meg kell változnia”. Egy korszakhatárhoz érve és a bolygónk jövőjéről szóló jelentéseket, jóslatokat olvasva egyre jobban érezzük az aforizma súlyát. Immár nem csak az a kérdés, hogy igaza lesz-e Ady Endrének, aki a magyarországi korrupció mértékéről azt prófétálta, hogy a jövő térképén az elsikkasztott hazánk helyén egy fehér folt lesz, vagy az, hogy Európa megmaradhat-e olyannak, amilyennek megismertük, hanem az is, hogy húsz év múlva lesznek-e még a Kárpát-medencében évszakok. Filmklubunkban olyan jövőnket fenyegető politikai, gazdasági, társadalmi és ökológiai problémákat veszünk sorra, amelyekkel minden magát kicsit is komolyan vevő baloldali formációnak foglalkoznia kell – nem csak sajtóközlemények szintjén. Maradtak-e még alternatíváink a radikális megoldásokon kívül?

Az Anno Filmklub 2018–2019-es évadáról bővebben: a teljes program

 


2. vetítés

Centrum és periféria

 

Részvételi szándékát kérjük, az  email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!

 

Facebook-esemény:
https://www.facebook.com/events/353499291862915/

 

2018. november 21. (szerda) 17.30

 

ROGER SPOTTISWOODE: SZÖVETSÉG AZ ÖRDÖGGEL

(kanadai történelmi dráma, 108 perc, 2007)

 

1994-ben Ruandában kegyetlen népirtás mintegy egymillió – többségében tuszi – áldozatot követelt, a jelenlévő ENSZ békefenntartók nemhogy képtelenek voltak megfékezni a véres indulatokat, de a csapatok nagy részét ki is vonták az apró közép-afrikai államból. A film szól a szabadjára engedett faji indulatokról, de a nemzetközi közösség tehetetlenségéről is. Az Anno Filmklub VÁLASZD AZ ÉLETET! Eljött a radikalizmus kora? azonban nemcsak ezért vette fel műsorába Roger Spottiswoode alkotását: az alkalmat ad arra is, hogy a filmklub látogatóival megvitassuk a Magyarországon még mindig alig ismert, a rendszerváltás után sorvadó külpolitikai újságírás látószögéből is kieső afrikai kontinens égető problémáit a klímaváltozástól és élelmiszerellátástól a nyomoron és túlnépesedésen keresztül a diktatúrák és paramilitáris alakulatok uralmáig, és legfőképpen azt, hogy mindehhez mi közünk van nekünk itt távol Európában.

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: BÚR GÁBOR történész

 

A film ajánlója:

Az 1994-es ruandai mészárlás az emberiség történelmének egyik legsötétebb epizódja. Három hónap alatt közel egymillió embert gyilkoltak meg brutális kegyetlenséggel, a nagyhatalmak és a nemzetközi erők pedig tehetetlenül nézték mindezt. Roméo Dallaire tábornok akkoriban az ENSZ erők parancsnoka volt, és hiába figyelmeztette feletteseit, azok nemhogy több katonát küldtek volna a térségbe, hanem további csapatokat vontak ki, meggátolva a beavatkozás legkisebb lehetőségét is.
Dallaire a szörnyűségek idején átélteket később könyvben írta meg, Roger Spottiswoode (A Holnap markában; A hatodik napon) ennek alapján készítette el ezt a megrázó filmet.

 

A filmről bővebben itt olvashat.

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

Részletek

Dátum:
2018. november 21.
Időpont:
17:30 - 20:30
Esemény kategória: