Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

VIDEÓ – Úri utcából száműzött beszélgetések 13. – Földes György

2023. március 29. 17:30 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

 

Különleges alkalomra került sor 2023. március 29-én az Úri utcából száműzött beszélgetések sorozatában, hiszen „vendégünk” akár házigazda is lehetett volna: Földes György neve ugyanis összeforrt a Politikatörténeti Intézettel, amelyet egy negyed századon keresztül, 1991 és 2016 között vezetett.
 

Tekintse meg a beszélgetésről készült felvételt:

 

 
A beszélgetést Takács Róbert (PTI) vezette.

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet Könyvtára
(1114 Budapest, Villányi út 11-13., földszint)

 

FÖLDES GYÖRGY az MTA doktora, aki tanított az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történelem tanszékén, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán, s jelenleg oktatóként segíti az ELTE BTK Modernkori Magyarország Doktori Programját. Főbb szakterülete a Kádár-korszak története. Kandidátusi fokozatot az eladósodás politikatörténetének vizsgálatával szerzett, az utóbbi évtizedekben azonban kutatói érdeklődése elsősorban Kádár János politikai életpályája, a Kádár-korszak külpolitikája és a nemzeti kérdés felé fordult. Az MTA doktora címet a Magyarország, Románia és a nemzeti kérdés, 1956–1989 című monográfiájával szerezte meg, majd 2015-ben jelent meg a Kádár János külpolitikájáról írt munkája, legutóbbi kötete pedig a nemzet és hegemónia kérdését vizsgálta a II. világháború utáni évtizedekben. Értelmiségiként vallja, hogy a tudományos élet résztvevőinek közéleti felelőssége is van, s mindezt közéleti szereplőként, 1994 és 1998 között az MSZP Országos Elnökségének tagjaként, 1998 és 2000 között a párt Országos Választmányának elnökeként, a későbbiekben társadalomelméleti kutatások ösztönzőjeként, társadalomkritikai kötetek szerkesztőjeként aktívan képviseli is.

 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort és Pritz Pált láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 

Részletek

Dátum:
2023. március 29.
Időpont:
17:30 - 19:30
Esemény kategória: