Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések 16. – Baráth Magdolna – VIDEÓ

2023. június 19.

Esemény kategória:
Kategória:

2023. június 19-én újabb részéhez érkezett Úri utcából száműzött beszélgetés-sorozatunk, amelyben a Politikatörténeti Intézet Könyvtárában ezúttal Baráth Magdolna történész, levéltáros volt a vendégünk.

 

Baráth Magdolna bölcsészdoktor, habilitált egyetemi doktor, két és fél évtizede az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, akinek fő kutatási területe a magyar-szovjet kapcsolatok 1945 utáni története. Kiváló orosz nyelvismeretének és három évtizeden át végzett oroszországi kutatásainak köszönhetően a szovjet forrásokat egyik legjobban ismerő magyar történész, a szovjet tanácsadók magyarországi működésének, s a szovjet és magyar állambiztonság kapcsolatának kiváló ismerője, aki a Rákosi-kor második emberének, Gerő Ernő tevékenységének feldolgozásával érdemelte ki doktori címét. Fontos tanulmányokat publikált magyarul és angolul a magyar külpolitika kapcsolatrendszeréről, az emigrációról. Rendszeres előadója hazai és nemzetközi tudományos konferenciáknak, szerkesztője különböző tanulmányköteteknek, forráskiadásoknak.1994 és 1998 között parlamenti képviselőként részt vett a levéltári törvény kidolgozásában, 2007–2008-ban tagja volt az állambiztonsági iratok felmérésére alakított, Kenedi János vezette szakértői bizottságnak.

A beszélgetést Takács Róbert történész (PTI) vezette.

 

Tekintse meg az eseményről készült felvételt:

 


 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált, Földes Györgyöt, Standeisky Évát és Peter Pastor amerikai magyar történészt láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 

Részletek

Dátum:
2023. június 19.
Esemény kategória: