Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Úri utcából száműzött beszélgetések 17. – Deák Ágnes – VIDEÓ

2023. szeptember 27.

Esemény kategória:
Kategória:

2023. szeptember 27-én folytatódott Úri utcából száműzött beszélgetés-sorozatunk, amelynek során a Politikatörténeti Intézet Könyvtárában Deák Ágnes történész volt a vendégünk.

 

A hazai nyilvánosság nem szűkölködik a történelemről szóló vitákban, legyen az Trianon, a magyar őstörténet, a Horthy- és a Kádár-korszak vagy éppen a rendszerváltás. Aki ezeket követi, nyugodtan gondolhatja, hogy a 19. század története kapcsán már semmi újat nem lehet mondani, hiszen ez a korszak feltűnően hiányzik a vitákból. Vendégünk, DEÁK ÁGNES az MTA doktora és a Szegedi Tudományegyetem tanára, a korszak egyik kiváló kutatója, aki sokat tett azért, hogy olyan témák, mint a Bach-korszak nemzetiségi politikája is bekerüljenek a köztudatba. De nem csak a történelemről beszélünk, hanem a történész szakmához vezető útról, mentorálásról, témaválasztásról, a történészi hivatásról.

 

A beszélgetést Egry Gábor történész vezette.

 

Tekintse meg a beszélgetésről készült felvételt!

 


 

A sorozatról:

Évtizedeken át a Várban, az Úri utcában működött a magyar történetírás központja, a Történettudományi Intézet. A várbeli kormányzati rezervátum kialakítása miatt az intézetet kiköltöztették, épülete ma is üresen áll. A Politikatörténeti Intézet viszont az Úri utcai Borsos Miklós emléklakásban indított rendezvénysorozattal idézte meg a hely szellemét: magyar történészekkel és társadalomtudósokkal beszélgetünk pályájukról, kutatásaikról, a magyar történettudomány múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Fidesz ezt sem viselte el és kilakoltatta az intézetet, immár a mi beszélgetéseink is száműzetésbe kerültek: a Villányi úton folytatjuk.

Szalonbeszélgetés-sorozatunkban eddig Pók Attilát, Saly Noémit, Ablonczy Balázst, Jeszenszky Gézát, Varga Zsuzsannát, Kövér Györgyöt, Hajdu Tibort, Pető Andreát, Romsics Ignácot, Széchenyi Ágnest, Klaniczay Gábort, Pritz Pált, Földes Györgyöt, Standeisky Évát, Peter Pastor amerikai magyar történészt és Baráth Magdolnát láttuk vendégül.

Az eseményekről készült felvételeket itt tekintheti meg.

 

Részletek

Dátum:
2023. szeptember 27.
Esemény kategória: