A Politikatörténeti Intézet közzéteszi az által használt épületről szóló tárgyalás és jogvita dokumentumait

Sajtóközlemény, 2019. január 11.

Aki követi a Politikatörténeti Intézet tevékenységét, az tisztában van vele, hogy a kormány évek óta megpróbálja ellehetetleníteni annak működését. Az ország egyik elismert, nemzetközi szinten is jegyzett, európai pályázati források bevonásában kiemelkedően sikeres tudományos műhelye 2010 óta nem kapott állami támogatást. Levéltárunk jelentős részét kártalanítás nélkül államosították, majd jogtalan használattal vádolva, még az intézet létét is tagadva ki akartak és akarnak rakni az épületből, amit a Kúria 2018. november 26-i ítélete alapján is jogszerűen használunk.

Tudományos munkánk tagadhatatlan értéke mellett és tekintettel arra, hogy a kormány eközben százmilliókat költ egy dilettáns vezette „kutatóhely”, a Magyarságkutató Intézet felállítására, milliárdokat további kutatóintézetek működtetésére, vagyis pénzhiányra nem hivatkozhat, az ellehetetlenítési kísérletnek nyilvánvalóan politikai oka van. Ezt bizonyítják az általunk használt épületről több éve folyó tárgyalás és jogvita dokumentumai is, amelyeket most közzéteszünk a honlapunkon. A Politikatörténeti Intézet azonban mindezek ellenére tovább folytatja működését. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyoldalú és önkényes felmondását nem fogadjuk el, de továbbra is készek vagyunk jogaink és érdekeink méltánylása mellett megállapodni.

Egry Gábor
főigazgató

Az épületügy dokumentumai itt olvashatók: http://polhist.hu/epuletugy/

A Politikatörténeti Intézet elleni támadás története, sajtótudósításokkal itt olvasható: http://polhist.hu/intezet/sajtoszemle/

Az MNV felmondó nyilatkozatáról az intézet nevében Földes György ügyvezető igazgató nyilatkozott, lásd:

Tényleg utcára teszik a Politikatörténeti Intézetet? – hvg.hu (2019. január 10.)

Leszámolás: „Semmi kétség, meg akarnak semmisíteni” – Népszava (2019. január 10.)