Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Charlie Chaplin: Modern idők

2017. november 22. 17:30 - 20:30

Esemény kategória:
Kategória:

Az Anno Filmklub 2017–2018-as évada

Fonákjáról a 20. század (vígjátékok és szatírák)

„Utálom az egész 20. századot” – énekelte Nagy Feró, és megértjük, ha valaki így érez az emberiség történetének legvéresebb évszázadával kapcsolatban. Most mégis megpróbálunk kínunkban nevetni, és vígjátékokon és szatírákon keresztül, például a fajvédőktől szorongatott Nyúl Béla és a modernitás fogaskerekei közé szorult Charlie Chaplin segítségével mutatjuk be a 20. század legjelentősebb politikatörténeti eseményeit és legfontosabb társadalomtörténeti jelenségeit.

Az Anno Filmklub 2017–2018-as évadáról bővebben: a teljes program
 


Részvételi szándékát kérjük, az  email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!


4. vetítés


Kapitalizmus, iparosodás, „elidegenedés”

2017. november 22. (szerda) 17.30

Charlie Chaplin: Modern idők

(amerikai vígjáték, 87 perc, 1936)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: FÖLDES GYÖRGY történész

 

A film ajánlója:

Chaplin filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus – ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe zárják. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek. Charlie könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modernkori pokol bugyrait. Habár ’36-ban már létezett a hangosfilm és ez az a film, ahol először volt hallható Chaplin hangja egy nonszensz dalban, a szakértők ezt a filmet tartják “az utolsó nagy némafilm-komédiának”. A hangtechnika tükrözi Chaplin ellenállását a változással (vagyis a hangosfilmmel) szemben, ez a film egy nagy korszaktól való búcsúzásnak is felfogható. Chaplin talán legnépszerűbb filmje.

“A dolog úgy kezdődött, hogy Charlie Chaplinnek bemutatták Mahatma Gandhit, és a két nagy koponya hosszasan elbeszélgetett, komoly témákat is érintve. Amikor Amerikára és úgy általában a modern időkre terelődött a szó, Gandhi azt mondta, a gépek elveszik az emberek munkáját és a profit kedvéért nyomorba taszítják őket. Chaplin elismerte, hogy a gépek valóban felválthatják az embereket, de a tudományos fejlődés előnyeit ecsetelte, ám a beszélgetés később sem hagyta nyugodni, és egyre inkább arra jutott, hogy az elgépiesedés sokkal több hátránnyal jár, mint előnnyel. Így született a nagy nevettető egyik legjobb, mégis legkomorabb filmje, a Modern idők.” (részlet Vizer Balázs cikkéből)

 

A filmről bővebben itt olvashat.

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/141067019985589/

 

Részletek

Dátum:
2017. november 22.
Időpont:
17:30 - 20:30
Esemény kategória: