Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Prostitució az első világháború idején

2017. november 29. 17:30 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

A múzsákat lelövik, ugye? – 3. évad

A háború peremén 6.

2017. november 29. (szerda) 17:30


„Kéjnők és lövészárok-lotyók”
Prostitúció az I. világháború alatt

 

Vendégeink:

KISS GÁBOR levéltárvezető (HM HIM Hadtörténelmi Levéltár)
SZÉCSÉNYI MIHÁLY levéltáros-történész (NKE Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár)

A beszélgetést vezeti: Kaba Eszter

 

A háborúban a harcok közti pihenőidőt a katonák leggyakrabban természetes szükségleteik kielégítésére használták fel: azaz ettek-ittak, aludtak… és bordélyokba jártak. A tábori bordélyok felállításáról 1915-ben döntött a hadsereg egészségügyi szolgálata, egyrészt hogy a hosszú összezártság miatt elkerüljék a homoszexuális kapcsolatok kialakulását, másrészt hogy orvoslást találjanak az egyre terjedő nemi betegségek megfékezésére. A katonák ugyanis – „hivatásosok” hiányában – ott és úgy elégítették ki nemi vágyaikat, ahol és ahogy tudták, az így szerzett szifilisz, gonorrhoea és kankó kikezelése azonban hosszú kórházban töltött heteket igényelt. A hadvezetés nem tekinthetett el az így kieső, egyébként hadra fogható csoportoktól, ezért döntött végül a tábori bordélyok felállítása mellett. Az itt szolgálatot teljesítő „lövészárok-lotyók” szigorú orvosi felügyelet alatt tevékenykedtek, így idővel sikerült lejjebb szorítani a katonák között a nemi betegek számát.

A hátországi, főként a budapesti helyzet kissé árnyaltabb képet mutatott. A prostitúció szabályozására már a századfordulót megelőzően is történtek kísérletek, végül 1900-ben született meg az a rendelet, amely a kéjnőket több csoportba osztotta, aszerint, hogy helyileg hol végezték munkájukat – bordélyokban, a saját lakásukban, esetleg futóbárcával rendelkeztek. Ők is orvosi felügyelet alatt álltak, szolgálati idejük és egyéb, „hivatásukkal” összefüggő kötelezettségeik azonban nem voltak olyan szigorúan szabályozva, mint a fronton szolgálók esetében.

Beszélgetésünkben a prostituáltak életformájáról, társadalmi helyzetéről ejtünk szót, egyéni élettörténetekkel alátámasztva vagy éppen cáfolva az általános megállapításokat.


Az esemény a facebookon:
 https://www.facebook.com/events/161442354458171

 

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet I. emeleti konferenciaterme (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 


 

A sorozatról:

A Politikatörténeti Intézet az első világháború centenáriuma alkalmából Hadszíntér és hátország néven átfogó projektet indított, ami széles körben lehetővé teszi a társadalmi emlékezet közös formálását. 2015. évi témánk a Kultúra, művelődés, tárgyi kultúra volt, ehhez kapcsolódott A múzsákat lelövik, ugye? című beszélgetés-sorozatunk első évada is. 2016-ban a nagy háború okozta gazdasági és társadalmi változásokat jártuk körbe második évadunk újabb hat beszélgetésével. 2017-es sorozatunk címe “A háború peremén”, melyben új témákkal, többek között a háborús propagandával, a hadifoglyok helyzetével, bűnözéssel, prostitúcióval foglalkozunk. Részletes programért kattintson ide!

 

Részletek

Dátum:
2017. november 29.
Időpont:
17:30 - 19:30
Esemény kategória: