Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Háborús propaganda és ellenpropaganda…

2017. május 31. 18:00 - 19:30

Esemény kategória:
Kategória:

 

A múzsákat lelövik, ugye? – 3. évad

A háború peremén 3.

 

2017. május 31. (szerda) 18:00

Háborús propaganda és ellenpropaganda az első világháborúban

 

Kapcsolódó kiállításmegnyitónkról ide kattintva vagy a lap alján olvashat.

 

 
Vendégeink:

Klestenitz Tibor PhD, tudományos munkatárs (MTA BTK TTI)
Vörös Boldizsár, a történelemtudomány kandidátusa, tudományos főmunkatárs (MTA BTK TTI)

A beszélgetést vezeti: Takács Róbert

 

A Nagy Háború rendkívüli viszonyokat hozott a sajtóban is, életbe léptek a még idejekorán, 1912-ben hozott kivételes intézkedések – ezek az 1914-ben hozott, az újságírók által hevesen támadott sajtótörvényt lényeges pontokon felülírták. A sajtó is a háború szolgálatába állt, a front eseményeiről központilag szervezett módon tudósítottak, a hátországban a sajtó kötelessége lett a lakosság háborús moráljának megőrzése. Hogyan működött a gyakorlatban a Nagy Háború eseményeinek bemutatása, illetve mit tudtak-tudhattak a frontokon harcolók? Hogyan szolgálta egyszerre a közönséget és a kormányzatot a sajtó – avagy mennyiben váltak a lapok propagandafórumokká? Mi/ki ellen és mi/ki mellett folyt propaganda? Mit és miért töröltetett a cenzúra? Konfliktusossá vált-e a sajtó és a hatalom viszonya, és ha igen, mikortól? Milyen folyamatok, átrendeződések mentek végbe a sajtóban? Beszélgetésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/856122247869480/

 
Helyszín:
a Politikatörténeti Intézet II. emeleti könyvtárának olvasóterme (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

 


 

KAPCSOLÓDÓ PROGRAM:

 

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket

Hadszíntér és hátország projektünk

Ellenségkép és propaganda az első világháborúban

című kiállításának megnyitójára

2017. május 31-én (szerdán) 17 órára

a Napvilág Könyves Galériába (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.).

 

A kiállítást megnyitja:

Merényi Dániel grafikus, Napirajz/Index

 
Ki volt a magyarok legnagyobb ellensége az I. világháborúban? A trónörökös-gyilkos szerb komitácsik? A Kárpátokra rontó Oroszország? A háború szálait háttérből rángató, mások életével kufárkodó Nagy-Britannia? Vagy netán a belső összetartást, a Szent István-i Magyarország területi épségét fenyegető csehek? Esetleg a határtalanul gazdagodó hadiszállítók, vagy a batyus galíciaiak? Kiállításunkban a korszak meghatározó élclapjának, a Borszem Jankónak a karikatúráin keresztül elevenednek meg a külső és belső ellenségképek, meg- és kiismerhetők az ellenségképzés évszázados módszerei és panelei.

 


 

A sorozatról:

A Politikatörténeti Intézet az első világháború centenáriuma alkalmából Hadszíntér és hátország néven átfogó projektet indított, ami széles körben lehetővé teszi a társadalmi emlékezet közös formálását. 2015. évi témánk a Kultúra, művelődés, tárgyi kultúra volt, ehhez kapcsolódott A múzsákat lelövik, ugye? című beszélgetés-sorozatunk első évada is. 2016-ban a nagy háború okozta gazdasági és társadalmi változásokat jártuk körbe második évadunk újabb hat beszélgetésével. 2017-es sorozatunk címe “A háború peremén”, melyben új témákkal, többek között a háborús propagandával, a hadifoglyok helyzetével, bűnözéssel, prostitúcióval foglalkozunk. Részletes programért kattintson ide!

Részletek

Dátum:
2017. május 31.
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategória: