Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nemzet és hegemónia – HANGFELVÉTEL

2021. március 12. 21:00 - 22:00

Esemény kategória:
Kategória:
Illyés Gyula, Major Tamás, Juhász Ferenc, Kádár János (PIL_765.f.)

 

A Klubrádió Szabad a pálya című műsorában 2021. március 12-én Földes György Nemzet és hegemónia – 1920–1989 címmel a Múltunk 2020/3. számában megjelent tanulmányáról beszélgetett a szerző és a nemzeti problematika, a határon túli magyar kisebbségek történetének szakértője, Bárdi Nándor.

A beszélgetésben körüljártuk, hogyan változott 1945 után a kommunista vezetés nemzetről való gondolkodása, politikája, illetve hogy abban mennyire játszott központi szerepet a határon túli magyarság helyzete. Megvitattuk, hogy beszélhetünk-e az egypártrendszer időszakában nemzetépítési kísérletről, és ha igen – Földes György ezt nevezi antinacionalista nemzetépítésnek –, annak mik voltak a sajátosságai, avagy ha nem, milyen alapon tagadható ez meg. Továbbá: sikerült-e az MSZMP által képviselt koncepciónak hegemón helyzetbe kerülnie az 1970-es évekre, és valóban csak a népiek csoportja fogalmazott meg ebben az időszakban alternatívát.

Moderátor: Takács Róbert

 

Hallgassa vissza a felvételt!

 

 

A Klubrádió sajnos már csak online hallgatható, de a Múltunk szerkesztőségének órája változatlanul havonta kerül sorra a Szabad a pálya adásaiban. Támogassa a rádiót azzal, hogy online is követi műsorait!

Ehhez az alábbi útmutatókat ajánljuk figyelmébe:
Fogalommagyarázó kisokos – Hogyan hallgathatja online a Klubrádiót?
Egy hallgató posztja és javaslata saját tapasztalatai alapján

 

Kiemelt kép:
Illyés Gyula, Major Tamás, Juhász Ferenc, Kádár János (PIL_765.f.)

 

Részletek

Dátum:
2021. március 12.
Időpont:
21:00 - 22:00
Esemény kategória: