Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szakértő politikai előrejelzés – PODCAST

2021. április 30.

Esemény kategória:
Kategória:

 

A politikai előrejelzés napjainkban reménytelenül szubjektív műfaj. Teret nyert a közéletben egyfajta antiintellektualizmus: a (szak)tudás önmagában értéktelen; csak a velünk azonos nézeteket vallók véleményét vagyunk hajlandóak elfogadni, csak a saját „törzsünkkel” értünk egyet.

De miért is kéne a politikai szakértőket felmenteni a pontosság és egyértelműség sztenderdjei alól, amelyeket minden más szakmától és tudományterülettől megkövetelünk?

 

A közelmúltban jelent meg a Napvilág Kiadónál Philip E. Tetlock amerikai pszichológus, politológus Szakértő politikai előrejelzés. Mire jó? Hogyan mérhetjük? című kötete, amelyről Felcsuti Péterrel, a fordítóval és Róna Dániel politológussal beszélgetett Klopfer Judit, a kötet szerkesztője, a Napvilág Kiadó főszerkesztője.

 

Tetlock a könyvében amellett érvel, hogy az előrejelző versenyek lehetőséget adnak arra, hogy előremozdítsuk a vitán alapuló demokrácia ügyét – a versenyek révén erősödnek az objektív mérés szempontjai, így javul a közbeszéd minősége és csökken a polarizáció. Tetlock Isaiah Berlin nyomán a szakértőket két csoportra osztja: sündisznókra és rókákra; a gondolkodási stílus egyik végpontja a sündisznó, másik végpontja a róka kognitív stílus, e két kategória segítségével értékeli ki több tízévnyi kutatási anyagát, és dolgozza ki mérési módszerét a lehető legnagyobb objektivitásra törekedve.

 

 


A PTI Podcast sorozata itt érhető el (Anchor).

 

A beszélgetés az alábbi kérdéseket járja körül:

  • Ki a jó szakértő? Számít-e, mit gondol, vagy csak az, ahogy gondolkodik?
  • Miben különbözik a sündisznó és a róka kognitív stílus? Kik a jobb előrejelzők? A médiafigyelem nagy részét sündisznó előrejelzők élvezik – mi az a sündisznókban, ami jobban fogyaszthatóvá teszi az ő véleményüket?
  • Miben más a politikai előrejelzés és a politikai szakértelem más tudományterületekhez képest, milyen a befogadói környezetük?
  • Összefügg-e az antiintellektualizmus mint közeg és a szakértők, illetve a médiafogyasztók mentális merevsége? Miért korrigálja álláspontját nehezen egy szakértő?
  • Van-e esély rá, hogy javuljon a helyzet nálunk a pontosság és a mentális merevség terén? Tetlock az előrejelző versenyeket jelöli meg eszközként. Vajon sikeres lenne-e egy ilyen verseny itthon?
  • A szakértőkkel kapcsolatos bizalmatlanság nem új jelenség sem az amerikai, sem a magyar politikában. Szóba kerülnek híres hibák, amelyek megrengetik a bizalmat a szakértők tudásában, de pozitív példák is.

 

További kapcsolódó olvasmányok:

Higgyünk-e a politikai elemzőnek, és mégis melyiknek? Az Előszó részlete a Mércén

Vizsgálni a vizsgálhatatlant: mitől lesz jó egy szakértő? Kritika az Új Egyenlőségen

A szerző egy kapcsolódó könyve: Superforecasting. The Art of Science of Prediction

Michael Lewis-Beck munkássága (Róna Dániel ajánlása)

 

 


 

POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET

HONLAP * FACEBOOK * HÍRLEVÉL * TÁMOGATÁS

 


 

Photo credit: Unsplash
Audio credit: Music by TimMoor from Pixabay

 


 

Részletek

Dátum:
2021. április 30.
Esemény kategória: