Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Váratlan látogatók a Várban? – PODCAST

2021. április 2.

Esemény kategória:
Kategória:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Budai_palota_1930.jpg

 

A budai Várhegy déli részén évszázadokig királyi lakhely állt.  100 éve, 1921. március 27-én IV. Károly itt látogatta meg a frissen berendezkedett kormányzót, Horthy Miklóst. Ekkor járt utoljára megkoronázott uralkodó a palotában.

A következő évszázad, nem függetlenül drasztikus politikai és fizikai változásoktól az egész Várnegyed átalakulását hozták. A folyamat ma is tart, a Hauszmann-program keretében zajló teljeskörű épületrekonstrukciók és a Várba települő kormányzati negyed komoly vitákat vált ki. Sudár Orsolyával, a CEU doktoranduszával és Képes Gábor muzeológussal, vízivárosi lokálpatriótával, a Víziváros Facebook-oldal alapítójával arról beszélgettünk, hogy mit jelentett az elmúlt száz év a Várnak és a várbelieknek, miként lehet a Vár mindenkié, és lesz-e ismét koronás lakója a palotának?

Moderátor: Egry Gábor történész

 


 

A PTI Podcast sorozata itt érhető el (Anchor).

 

A beszélgetésben az alábbi témák kerülnek szóba:

  • Funkcionálisan, lakóit tekintve, szimbolikus értelemben,
    építészetileg mi is a budai vár?
  • Milyen nagyobb változások történtek itt 19. század közepe óta? Vannak-e töréspontok, mik a politikai szándékok egykor és most, hogyan illeszkedik a vár nagy történeti elbeszéléseink változásához?
  • Kik az itt élők (már amennyire ezt lehet tudni), mit jelent a városrésznek és nekik a turizmus, a kultúra és a közigazgatás?
  • A várat nem kerülte el a szándékos vagy nem szándékolt radikális beavatkozás. Miként értelmezhető egy élő és változó városrész esetén a veszteség, mit adhat vissza a helyreállítás, és persze lehet-e helyreállítani a régit funkcionálisan más tartalommal?
  • Történet: mi egy épület története?
  • Mit kezdjünk azzal, ami évtizedekkel ezelőtt eltűnt? Helyreállítható-e, örökség-e még? Mennyiben igaz, hogy a vár élő múzeum vagy skanzen lenne?
  • Lehet-e egy szimbolikus helyszín a helyieké? Mit jelent várbelinek lenni?

 

További ajánlott olvasmányok:

 

 

A címlapkép: A budai vár 1930-ban (forrás)

 


 

POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET

HONLAP * FACEBOOK * HÍRLEVÉL * TÁMOGATÁS

 


 

Photo credit: Unsplash + Wikipedia
Audio credit: Music by TimMoor from Pixabay

 

Részletek

Dátum:
2021. április 2.
Esemény kategória: