1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] 23[24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 23. hete    Következő hét >>>
KIESINGER BOSSZÚJA

Kiesinger nyugatnémet kancellár elhárította magától a meghívást a külföldi sajtótudósítók bonni egyletének báljára. „Inkább pihenek egy kicsit a villámban. Emellett nem is nagyon szeretek táncolni.” A külföldi tudósítók tudják, hová tegyék ezt a lemondást. Kiesingernek mérhetetlenül nem tetszettek a tudósítók kommentárjai a legutóbbi baden-württembergi tartományi választások neo-náci sikereiről. Kiesinger, ha nem is szeret táncolni, azt szívesen venné, ha a külföldi laptudósítók táncolnának. Úgy, ahogy ő fütyül.
(A Spiegel alapján)
MINI-OLIMPIA DÉL-AFRIKÁBAN?

A dél-afrikai fajgyűlölők gyásza amiatt, hogy kirekesztették őket a mexikói olimpiáról, nem tartott soká. Nagy ötletük támadt: Vorster miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya „dél-afrikai olimpiai játékokat” rendez, szigorúan csak fehéreknek, persze. Feltételezhető, hogy e gondolatot nagy lelkesedéssel karolják majd fel a rhodéziai rasszisták, Angola és Mozambique fehér gyarmatosítói; talán még a nyugatnémet neo-nácik és az amerikai ultrák is, akik különösen az élő célpontokra való mesterlövészetben érnek el kimagasló eredményeket. A mini-olimpia gondolata egyes nyugati cégeknél rokonszenves fogadtatásra lelt. Az angol–holland Shell máris felajánlott 210 ezer dollár hozzájárulást a költségekhez. Ez a szolidaritási gesztus bizonyára busása megtérül majd, valamilyen újabb rasszista koncesszió révén.
(A Novoje Vremja alapján)
BEFOGJÁK A NAGY FÜLET

Az U–2 amerikai kémrepülőgép lelövetése a Szovjetunió felett és Powers pilóta foglyulejtése a szovjet területek fölötti amerikai felderítő repülések végét jelentette. Az amerikaiak azonban mindmáig nem számolták fel támaszpontjukat a pakisztáni Peshawar-ban, ahonnan annak idején Powers balszerencsés útjára startolt. Ez az amerikaiak szempontjából nagyon érhető. A támaszpont a legmodernebb elektronikus figyelőberendezésekkel van felszerelve, melyekkel a Szovjetunió és Kína nagy területeit le tudják hallgatni, ami ellen mindkét ország gyakran emelt már kifogást. Most befogják a Nagy Fület. Ayub kán, Pakisztán elnöke, aki nagyon fontosnak tartja a jó kapcsolatokat a Szovjetunióval, a lehallgató állomás leszerelésére szólította fel az amerikaiakat. Meddőnek bizonyul az a kísérlet is, hogy amerikai fegyverszállításokkal bírják engedékenységre Pakisztánt. Ayub elnök irányításával Pakisztán már csak névleg tartja az agresszív CENTO-nak és SEATO-nak, s mindinkább az el nem kötelezett országokhoz sorol. A Fülnek befellegzett.
(A Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán)
SAVANYÚ A SZŐLŐ?

„A Közös Piac fanatikusai most aztán igazán nevetségessé váltak. Az olasz parlamenti választások azt mutatják, hogy a kommunista szavazatok megint gyarapodtak, Franciaországot pedig a téboly egy neme marcangolja. Egyetlenegy józan ember sem hiheti többé, hogy ilyen ingatag partnerek mellett jobban járnánk, ha egy európai szuperállam részévé lennénk.”
(Daily Express)
MARTIN LUTHER KING HAGYATÉKA

Az orgyilkos merénylet áldozatává lett néger vezető hátrahagyott javait most vették számba. A hagyaték egy kis családi ház, melyben King népes családjával lakott, s két bankfolyószámla, melyek együttes összege sem éri el az ötezer dollárt. Három könyvének bevételét egy néger középiskolára és arra a templomra költötte, melynek lelkésze volt. A Nobel Béke-díj ötvenezer dolláros összegét néger alapítványoknak és egy néger iskolának ajándékozta. A szegények élén szegény ember menetelt a halálba.
(Az International Herald Tribune alapján)
GYERMEKNEVELÉS B–52-ESSEL

A chicagói Ipari és Tudományos Múzeumban kiállítás mutatta be a Vietnamban bevetett amerikai fegyvereket. Most új szenzációt tervez a múzeum igazgatósága: kiállítják egy hipermodern B–52-es bombavetőgép pilótafülkéjét. A nézők beülhetnek és részt vehetnek a gép bevetésén. Szélesvásznú filmekkel oly reálisnak tűnő körülményeket teremtenek, hogy a vállalkozó szelleműek azt hihetik, valóban bombákat szórnak Vietnamra. Az Illinois állambeli Szülők és Nevelők Egyesülete arra kérte a múzeumot, tiltsa meg a gyermekeknek az effajta játszadozást. A múzeum a kérés teljesítése elől elzárkózott. Hadd jöjjön bele a gyerek.
(A New York Post nyomán)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet