1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] 26[27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 26. hete    Következő hét >>>
DALLAS, MEMPHIS, LOS ANGELES

„Robert Kennedy egyike volt az amerikai politikai rendszer fiaskóira érzékeny és a hibák helyrehozására bizonyos mértékig elkötelezett kevés számú amerikai politikusnak. Ő volt az egyetlen ember, akinek volt valamelyes esélye, hogy választ tudjon adni a modern demokrácia iránt megnyilvánuló szkepszisre, ami éppúgy sújtja az Egyesült Államokat, mint Nyugat-Európát. Most éppen ez az általa diagnosztizált állapot okozta vértanúságát. Vajon vonhat valami jót is maga után ez a vértanúság? Öt évvel Dallas után, két hónappal Memphis után, nagyon nehéz volna azt gondolni, hogy igen.”
(The Sunday Times)
AZ ÖSSZEESKÜVÉSEK LÁNCOLATA?

„A King elleni gaztettet, melynek állítólagos tettesét most elfogták, csak azzal a feltételezéssel lehet magyarázni, hogy összeesküvés húzódik meg mögötte. Így szükségszerűen megerősödik a gyanú, hogy a John és Robert Kennedy, és a Malcolm X. néger vezető elleni merényletek mögött is összeesküvések álltak. Fölöttébb szembeszökő, mennyi közös eleme van e négy epizódnak. Az áldozatok bármennyire különböztek egymástól, mind a négerek egyenjogúsításáért harcoltak. Valamennyiüknek kijárt a rasszista fanatikusok és reakciósok dühe. Úgy tűnik, hogy a gyanítható tettesek, akik éppoly különbözőek lehetnek, mint áldozataik, rejtett erők parancsainak engedelmeskedtek.”
(La Stampa, Torino)
A FRANCIA VÁLASZTÁSOK ÉS A DIÁKOK

„A választások nem jelentenek egyetemes gyógyszert, de kifelé vezető utat mutathatnak egy amúgy kibonyolíthatatlan helyzetből. Bármik lesznek a választások eredményei, nem fogják betömni a rést, melyet a diákok lázadása ütött az ódon egyetemi erőd falain. Az egyik és a másik oldal elkövetett hibáit még sokáig fogják vitatni. A diáktömegek és különösen a küzdelmet bátran vállaló aktív kisebbség számára eljött az idő megértetni a felelőtlenebb elemekkel: anélkül hogy feladnák követeléseiket, nem fogják követni őket akárhova.”
„CSAK A KEZDET …”

„A gaulleizmus nem csupán gazdasági és társadalmi politikájának következményeiként hal meg, hanem azért, mert kivénhedt jelképe a megvetésre méltó paternalizmusnak, egy változásban levő civilizáció csúcsán. Ezért vehető biztosra ma, hogy a májusi forradalom csak a kezdet volt. Lehet, hogy ezerszer tévútra kerül, mielőtt feltámad, de fel fog támadni. Ez mindazoknak a szemébe szökik, akik látni akarnak … Ezek nincsenek sokan.”
(Le Nouvel Observateur)
EDWARD KENNEDYRŐL

„Edward Kennedy Massachussets-i szenátorra hárul most, hogy folytassa a Kennedy-család tradícióit a köz szolgálatában. A szenátor nevét a novemberi elnökválasztáson Humphrey mögött a demokratapárti lista második helyén emlegetik. Edward Kennedy, aki most 36 éves, a várakozások szerint sokat fog hallatni magáról az elkövetkező években.”
(U. S. News and World Report)
GYORS VISSZAFEJLŐDÉS…

„Semmit sem akarunk dramatizálni. A szükségtörvény nem éles hasadás a Szövetségi Köztársaság történelmén, még csak nem is meglepetés. Csak új fejezet a Szövetségi Köztársaság szakadatlanul tartó visszafejlődésében egy régi, demokrácia előtti felsőbbség–alattvaló stílusú állammá. S bizonyára nem is az utolsó fejezete ennek a visszafejlődésnek. Kétségtelen azonban, hogy az effajta fejlődés az utolsó két évben jelentékenyen meggyorsult és félő, hogy ez a gyorsulás tovább tart.”
(Sebastian Haffner, a Stern-ben)
… ÉS LASSÚ ESZMÉLÉS

A nyugat-németországi Freiburg egyetemén a katonapolitikai tanulmányi csoport 289 tartalékos tisztje és tisztjelöltje nyilatkozatban tiltakozott a nyugat-német szükségállapot törvény katonai vonatkozású rendelkezései ellen. 1 őrnagy, 1 százados, 24 főhadnagy, 105 hadnagy, 35 zászlós, 26 hadapród, 12 altiszt és 81 őrvezető írta alá a következő nyilatkozatot: „Az alulírt kijelenti, hogy nem ért egyet a szükségtörvénynek a Bundestag által elfogadott formájával és mint tartalékos katona, élesen tiltakozik a Bundeswehr polgári lakosok elleni fegyveres bevetése ellen a »benső szükségállapot« esetén, mert ennek olyan következményei lehetnek, melyeket nem tud lelkiismeretével összeegyeztetni.”
(A Zeit alapján)
EZ MAJD SEGÍT

Az Amerikai Kormányhivatalnokok Böjtnapi Bizottsága elnevezésű társaság akciót kezdeményezett, hogy tagjai június 14-én ne ebédeljenek. Az indokolás: „Az ebéd mellőzésével ki akarjuk fejezni együttérzésünket ama amerikai milliók iránt, akik a szegénység és éhség áldozatai. Felhívjuk Önt, vegyen részt ebben a jelképes aktusban és azt a pénzt, amit ezen a napon ebédjére költött volna, juttassa a szegények megsegítésére.” A bizottság huszonötezer részvevőt és 40 ezer dolláros adakozást remélt. Nem tudni, milyen sikerrel járt a kezdeményezés. Reméljük, teljes sikerrel. Akkor pedig az amerikai szegénysorsú milliók becsukhatják a sátraikat. Gondjaikat egy csapásra megoldották.
(A Newsweek alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet