1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] 27[28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 27. hete    Következő hét >>>
FRANCIAORSZÁG A VÁLASZTÁSOK UTÁN

„De Gaulle sokkal jobboldalibb nemzetgyűlést kap, mint az volt, amelyet most oszlatott fel. Ilyen nemzetgyűléssel lát hozzá azokhoz a strukturális reformokhoz, amelyek a feudális Franciaországból modern Franciaországot teremtenek? Ez akkor is erősen kétséges, ha az újjáalakított kormányban jelentős számban vannak baloldali gaulle-isták, például René Capitant. Lázár kétségtelenül feltámadt, De arról nincs szó a bibliában, hogy mennyi ideig élt még Lázár a krisztusi ’Kelj fel’ után.”
(Le Nouvel Observateur)
„A francia jobboldalnak könnyebb lett a dolga most, amikor rendre és békére szólít fel és a kommunistáktól való félelmet játssza meg. De Gaulle a jobboldalon keres támogatást… Máris jelei vannak, hogy a latens fasizmus bukkan elő támogatói körében. A rendőrségnek szabadabb keze van, mint valaha volt. A külföldiek nagyszámú deportálása alig váltott ki ellenvéleményt. Sok híve van a kemény fellépéseknek. De ha de Gaulle elnök túlságosan messze engedi fejlődni a dolgokat, csak saját magának okoz nehézségeket.”
(The Times)
„Az ember nemcsak az, ami, hanem mindenekelőtt az, amivé válhat. Könnyű dolog a politikát sterilnek becsmérelni. De ha valaki elutasítja magától a politika iránti érdeklődést, ez egyet jelent azzal, hogy elutasítja az emberek sorsa iránti érdeklődést, ami egyértelmű az eldologiasodással és végül is megöli önmagában az embert. A De Gaulle-ra szavazottak nagy tömege ilyenfajta emberekből áll, a sok magatehetetlen emberből, aki nem akar ’politikát csinálni’.”
(Roger Ikor haladó francia író, a Monde-ban)
ORDÍTANI TILOS

Leone olaszul oroszlánt jelent. Az e nevű politikust olyan oroszlánnak mondják, amelynek nem szabad ordítania. Ahogy a váltakozó jelzők mutatják, „kivárási kormányt”, vagy „átmeneti kormányt”, vagy „híd-kormányt”, vagy „ügyvezető kormányt” kell alakítania. Giovanni Leone, a büntetőjog professzora a római egyetemen. Alacsony termetű és élénk temperamentumú nápolyi, ahogy a könyvben áll. Egyengető képességeit már mint a képviselőház három ülésszakának elnöke és az 1963-as hivatalnok-kormány „honmentő” miniszterelnöke már bemutatta. Kérdés, hogy az oroszlán most eleget tesz-e a rábízott „ordítási tilalomnak”. Ha ordít – ez komplikációkat okozhat.
(A Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán)
KÉTFÉLE AMERIKAI PROGNÓZIS

„A választások országos nyugtalanságot váltanak ki mostanában, mert az emberek tehetetlennek érzik magukat az elnökjelöltek kiválasztásának befolyásolására. A jelölteket csak látják és hallják, figyelik a közvéleménykutatások eredményeit és meghallgatják a kommentárokat, a döntés azonban az elnökjelölő konvenció többségétől függ, amely csak önmagának és politikai vezetőjének felelős. Ez az oka, hogy a demokratikus processzust aggodalom és cinizmus kíséri.”
(James Reston, az International Herald Tribune-ban)
„Amerika ma a világ leggazdagabb országa… de a felszín alatt nagy a nyugtalanság ez amerikai élet jövője, az egyéni biztonság és a tulajdon biztonsága felől. Egy megfigyelő rámutatott: „Nagy a bizonytalanság a bőség közepette és csendes forradalom érlelődik az országban.” A csendes emberek, a dolgozók, azok akik nem tüntetnek, nem írnak leveleket a szerkesztőségeknek, készek arra, hogy a maguk egyetlen lehetséges módján tiltakozzanak. Az amerikai középosztály az őszi választásokon olyan forradalmat csinálhat, amely megváltoztathatja az ország vezetésének irányát.”
(U. S. News and World Report)
AZ FBI ÉS A „NÉPFORRADALOM”

Az Egyesült Államok sajtója hírt adott Edgar Hoovernek, az FBI főnökének a kongresszus speciális albizottsága előtt elhangzott beszámolójából. Hoover riasztó képet festett a latin-amerikai kommunista felforgató akciók rohamos növekedéséről. Többek közt tudni vélte, hogy Mexikóban a kommunisták titkos tervet dolgoztak ki arra, hogy fegyver- és csapatszállítmányok küldésével a Mexikóval szomszédos országokban „népforradalmat” robbantsanak ki. „A-tól Z-ig hazugság” – volt erre a „jelentésre” a mexikói kommunista párt központi vezetőségének tömör észrevétele. A „jelentés” azonban mindjárt érthetőbbé válik, ha arra gondolunk, hogy az a kongresszus költségvetési albizottsága előtt hangzott el, melynek az FBI 207 450 000 dolláros költségvetését kellene jóváhagynia. Ilyen kritikus esetekben igazán kapóra jön az FBI-nek egy latin-amerikai „népforradalom”.
(A Novoje Vremja alapján)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet