1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] 8[9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 8. hete    Következő hét >>>
ILLÚZIÓK HALÁLA

„Meg kell szabadulnunk az illúziótól, mintha az elmúlt két hét eseményei valamiféle győzelmet jelentettek volna számunkra. Ez nem így van… Bebizonyosodott, hogy az előrehaladásról, a kormány erejéről és az ellenség gyengeségéről szóló jelentések ellenére, a félmillió amerikai katona hétszázezer dél-vietnami szövetségesével, a levegő és a tenger feletti totális uralmával, hatalmas anyagi erőforrásokkal és a legmodernebb fegyverekkel is képtelen akár egyetlen várost is megóvni egy sokkal kisebb létszámú ellenség támadásaitól.”
(Robert Kennedy szenátor legutóbbi beszédéből)
GONDOLKOZÁS NÉLKÜL

Robin Olds repülőalezredes, a Vietnamban operáló amerikai terrorbombázók egyik körülharsonázott ásza. A 45 éves, II. világháborút megjárt hadfi legutóbb így dicsekedett: több évtizedes gyakorlata lehetővé teszi, hogy minden figyelmét a harci feladatra koncentrálja s egyáltalán nem szükséges gondolkoznia. Gondolkozni eszerint majd csak akkor kezd el, mikor lelőtte a légvédelem vagy a felszabadító hadsereg egyik harci gépe, mint ahogy eddig több ezer társával történt.
(A Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán)
JÉGSZEKRÉNY, JÉG NÉLKÜL

A súlyos nemzetiségi ellentéteket feltáró flamand–vallon nyelvi vita Belgium utolsó évtizedeinek legsúlyosabb nemzeti krízisét idézte elő, kormánybukást okozott és már-már polgárháborúval veszélyeztet. Az évek óta tartó feszültséget az egymást váltó kormányok teljes tétlenséggel szemlélték. A válság hirtelen kirobbanását egy belga politikus így magyarázza: „Belgiumban az a szokás, hogy a lényeges kérdéseket jégszekrénybe teszik, de elfelejtenek jeget tenni hozzá.” Így aztán csakugyan nem csoda, ha elromlik a portéka.
(A Monde nyomán)
JÓTÉKONY MINISZTEREK

Dániában az a szokás, hogy kormányváltozás esetében a távozó minisztereket teljes fizetés illeti meg azért a hónapért, amelyben megbízatásuk megszűnt. Krag szociáldemokrata kormánya hivatalosan február 2-áig maradt hivatalban. A tizenkilenc lemondott miniszter fel is vette a fizetését, összesen 86 ezer koronát. Felvették, de rögtön le is mondtak róla. Persze nem utódaik, hanem jótékonysági intézmények javára. Lehet, hogy most így hangzik a fohász a szeretetházakban: „Adjál, uram isten, minél több kormányválságot”?
(AFP)
DE GAULLE, AZ ELPUSZTÍTHATATLAN

A touloni öbölben elsüllyedt Minerve tengeralattjáró halott legénysége előtt tisztelegve, de Gaulle elnök meglátogatta a Minerve testvérhajóját, az Eurydice-t, és víz alatti gyakorlati vett részt. A magas korú és magas termetű elnök útja az Eurydice miniatűr tekervényein – minden mástól eltekintve –, jelentős sportteljesítmény. A de Gaulle-ról következetesen elítélően író Daily Mail most meghajtja zászlaját: „77 éves korára de Gaulle olyan elpusztíthatatlannak tűnik, akár az Alpok. Voltak vele nézeteltéréseink és lesznek is még. De az a mód, ahogyan újjáépíti a francia morált és jólétet, elismerésre késztet… De Gaulle nem tud mindig meggyőzni minket, de kikényszeríti csodálatunkat.”
NYUGATI SEGÉLYPOLITIKA

Az indiai egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ország születési arányszáma az ezer lakosonkénti 40 szaporulatról 38-ra csökkent. Ezt úgy érték el, hogy négymillió – 3 vagy annál többgyermekes – anyát sterilizáltak. A kormány célja, hogy a születési arányszámot 25 ezrelékre szorítsák le, és evégett ebben az évben másfélmillió újabb sterilizálást hajtanak végre. Az Egyesült Államok, Kanada, Anglia és Svédország kilátásba helyezte, hogy ehhez segítséget nyújt. Ami, valljuk meg, eléggé steril módja India megítélésének…
(Az AP nyomán)
A BÖLCSŐTŐL A KOPORSÓIG

Az amerikai szenátus egyik albizottsága, mely a magánélethez való kizárólagos jogok helyzetét tanulmányozza, megállapította: „Vajmi kevés van, amit a kormány valamelyik ügynöksége nem tud rólunk születésünk pillanatától kezdve.” Ez aztán a magánélethez való kizárólagos jog.
(Times)
SAJTÓMORÁL

Charles Wilson, a Kanadában nemrég nyakoncsípett angol postarabló, mint hírlik, rózsás hangulatban van – az angol lapok sajtómoráljának jóvoltából. A szoros őrizet ellenére a londoni hetilapok módját ejtették, hogy üzleti ajánlatokkal halmozzák el. Wilson tervezett emlékiratainak jelenlegi kurzusa a Fleet Streeten: 100 ezer font. Érdemes volt postát rabolni, még ha 30 évig várni kell is a honoráriumra. Ennyit kell még leülnie a rózsás kedvű martalócnak.
(A Zeit nyomán)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet