1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] 4[5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 4. hete    Következő hét >>>
TÁMOGATÁS

Az NSZK jelentős segítséget nyújt Izraelnek. Abból a 3,2 milliárd dollárból, amelyet 1960–1965 között kapott Izrael, több mint egymilliárdot Nyugat-Németország folyósított. Springer, a legnagyobb nyugatnémet sajtómágnás, 1967 júniusában 1,3 millió márkát ajándékozott „Jeruzsálem építési alapjának”. Az 1966 márciusában létesített német–izraeli társulat elnöke pedig két, összesen egymillió márkáról szóló csekket ajándékozott Izraelnek.
(Za Rubezsom)
JOBBRA ÁT!

A Bundeswehr egyre több hivatásos tisztje és tiszthelyettese adta ki a vezényszót saját magának: jobbra át! „A hadseregből ezerötszázan tagjai pártunknak. A fele tiszthelyettes, mintegy kétszázötven tiszt” – jelentette ki Von Tadden, az újnáci NPD vezére.
(Spiegel)
TÉLAPÓ

Amerikai lapok megírták, hogy Johnson elnök legutóbbi, utolsó pillanatig titokban tartott dél-vietnami látogatását az Egyesült Államok biztonsági szervei „Télapó” fedőnéven készítették elő.
SAJTÓSZABADSÁG

Mintegy négyszáz amerikai művész, író és szerkesztő üzenetet dolgozott ki, mely a vietnami háború ellen szólítja fel az amerikai népet. Az üzenetet hirdetés formájában kívánják közzétenni. A New York Times, a Washington Post és más nagy lapok megtagadták a hirdetés elfogadását. Ha minden nagy amerikai lap visszautasítja az üzenet szerkesztőit, akkor a londoni Time-hoz fognak fordulni…
(Newsweek)
BŐKEZŰSÉG

Humphrey alelnököt kongói látogatása alkalmával Mobutu elnök leopárdbőrből készült kalappal lepte meg. S Humphrey ajándéka? Johnson elnök „Ez Amerika” c. könyvének dedikált példányát nyújtotta át Mobutunak.
(Time)
A TRAGÉDIA OKAIRÓL

„A kínai elvtársaknak kapóra jött, hogy kihasználják Szukarnó elnök pozitív és negatív oldalait. Ezzel pártunk akkori vezetőivel egyetértésben cselekedtek, hogy biztosítsák az ázsiai és afrikai országokban való politikai hegemóniára vonatkozó kispolgári felfogásuk diadalát, s hogy a nemzetközi antikolonialista frontot, a békeharc politikáját a Djakarta–Peking tengellyel helyettesítsék.”
(Az Indonéz Kommunista Párt marxista–leninista csoportjának az Humanité-ban közzétett elemzése az indonéziai tragédia okairól)
BALOLDALIASKODÁS

A nemzeti demokratikus forradalmak elhúzódása a társadalom egyes rétegeit baloldaliaskodásra ösztönzi, amelyről azonban tüzetesebb vizsgálatnál kiderül, hogy a felmerült nehézségekkel szembeni kispolgári megrettenés politikai kifejeződése. Az ilyen kalandorságot nem kis mértékben a kínai maoisták propagandája táplálja, amely Csou En-laj azon közismert kijelentésében érte el kulminációs pontját, miszerint Afrika állítólag megérett a forradalmi felkelésre. Az ilyen baloldali nézetek olyan következményekkel járnak, hogy a vezetés elszakad a tömegektől és a valóságtól, vereségek következnek be, és a reakció, ha ideiglenesen is, de győzelmet arat.
(Izvesztyija)
JAPÁN CÉLOK

Japán növeli katonai potenciálját. Gazdasági ereje már ma is sokkal nagyobb, mint bármelyik ázsiai országé, és világviszonylatban a negyedik helyen áll. Japán terjeszkedésének eszköze a kereskedelem, a segítségnyújtás és a befektetés. Legfontosabb célpontjai a volt japán gyarmatok, Dél-Korea és Taivan, utánuk következik Indonézia, a Fülöp-szigetek… A japán katonai erő fejlesztése felgyorsul, és a japánok előkészítő munkálatokat végeznek majd azzal a céllal, hogy később nukleáris fegyverekhez jussanak.
(A US News and World Report értékelése és előrejelzése 1968-ra)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet