1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] 9[10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 9. hete    Következő hét >>>
A VIETNAMI VALÓSÁG

„Washington tovább öntheti Vietnamba a repülőgépeket és a katonákat – 750 000 embert, egymilliót, ha kell, másfél milliót. De hacsak nem pusztítja el Vietnamnak és népének legnagyobb részét, nem győzhet. Az Egyesült Államoknak, mely azért ment Vietnamba, hogy a politikai szabadságot és a nemzeti önrendelkezései jogot védelmezze, azt kellett tapasztalnia, hogy Dél-Vietnamban nincsen megvédeni való effektív demokrácia, s hogy a kommunisták azok, akik a legsikeresebben testesítik meg a vietnami nemzeti érzést.”
(Observer)

„A valóság az, hogy vietnami konfrontáció nem a kommunizmus hívei és ellenfelei között tört ki, hanem a függetlenség hívei és ellenségei között. A valóság az, hogy (a most folyó offenzívában) a dél-vietnamiak nem harcoltak és sehol sem szegültek szembe a partizán rohamcsapatokkal, ámbár nem mindenütt tettek eleget a csatlakozásra szólító felhívásoknak. A valóság az, hogy a villámakciót, amely a módszeres beszivárgás gyümölcse volt, csak a polgári lakosság többségének együttműködésével lehetett előkészíteni.”
(A gaullizmus vezető hetilapja, a Nation)
ELEMI ÖSSZEFÜGGÉSEK

A Pentagon január végén chilei és uruguayi katonatiszteket látott vendégül, látszólag ezért, hogy megismertesse őket az észak-amerikai katonai támaszpontok fölszerelésével. A tiszteket az úgynevezett Amerikaközi Védelmi Tanács is megkülönböztetett figyelemben részesítette. Az effajta vendégbarátság nem alkalmi jellegű. A New Yorkban megjelenő latin-amerikai lap, a Diario Prensa beszámol arról, hogy Washington havonta 10–12 latin-amerikai katonai küldöttséget lát vendégül, nem éppen önzetlenül. A tisztek a „lázadók elleni harcmódban” és a „partizánellenes hadviselésben” nyernek oktatást. Évente mintegy 5000 tiszt megy át ezen a kiképzésen.
(A Novoje Vremja szemléjéből)

„Stroessner tábornok (a most negyedszer is, kétes körülmények között megválasztott paraguayi diktátor – a szerk.) igazi ereje immár közel 14 év óta a paraguayi hadsereg. A jól kiképzett, az Egyesült Államok által felszerelt, fegyelmezett hadseregnek mind ez ideig sikerült nagyobb nehézségek nélkül határok közé szorítani a kormány által módszeresen »kommunistának« nevezett szélsőbaloldali erők »lázadó tevékenységét«.”
(Le Monde)
AZ EGYENLEG: NULLA

„A nyugatnémet–francia találkozások rituáléjának van egy haszna: az a benyomás keltődik, hogy a két ország együttműködése normálisan fejlődik, ámbár az öt évvel ezelőtt aláírt szerződés mérlegének egyenlege nulla. A nyugatnémet–francia kapcsolatok felületesek maradtak… Ha megkaparjuk a diplomáciai lakkozást, semmit sem találunk alatta, mint ahogy semmi sincs az időszakonként Párizs és Bonn között ide-oda utazgató miniszterek aktatáskáiban.”
(A párizsi Economic című közgazdasági folyóiratból)
SZÍNES TV – BÖKKENŐVEL

Franciaország erősen ambicionálja, hogy a libanoni tv-hálózat (6 csatorna, 150 000 normál vevőkészülék), amely az év vége felé át akar térni a színes adásokra, a francia Secam átviteli rendszert vezesse be. Ez lehetővé tenné, hogy az egész Közel-Kelet közvetlenül sugárzott műsorokat kapjon Franciaországból és a Szovjetunióból, mely a Secam-szisztémát alkalmazza majd. A bökkenő: a színes berendezések egyik-másik alkatrészét az amerikai RCA gyártja, ezt a céget azonban Izraellel fennálló üzleti kapcsolatai miatt az arab országok – köztük Libanon is – bojkottálják.
(Newsweek)
„FURCSÁK EZEK A BELGÁK”

„Belgiumban tovább folynak a flamand–vallon nyelvi vita képét öltő izzó hangulatú nemzetiségi torzsalkodások. Miközben arra várnak, hogy ez a nyelvészeti és politikai vita megoldódjék, vagy súlyosbodjék, a 200 000 munkanélküli és a teljes gazdasági csőd állapotában levő Vallónia más, sokkal prózaibb gondokat is okoz. Ez a következő megállapításra késztette Kinshasa-Kongó elnökét, Mobutu tábornokot, aki nemrégiben még belga állampolgár volt: »Milyen furcsák is ezek a belgák, hogy sehogy sem sikerül felülkerekedniük törzsi veszekedéseiken.«”
(Le Nouvel Observateur)
FONTOSSÁGI SORREND

„Az amerikai kongresszusnak egyetlen napra volt szüksége, hogy megszavazza a kongresszusi épületben berendezendő női kozmetikai szalon felszerelésének költségeit, viszont 11 hónap kellett hozzá, amíg megszavazták a sok milliónyi szegény amerikai sorsán könnyítő törvényjavaslatot.”
(Washington Post)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet