1968ev.hu polhist.hu napvilagkiado.hu multunk.hu egyenlito.eu
Főoldal
1968-ról bevezető  
Rendezvények  
Nyári szabadegyetem  
Kronológia  
Hír tükör  
Budapest 1968  
Idézetek  
Fotók  
Filmek  
Zene  
Dokumentumok  
Vetélkedő  
Linkek  

Hír tükörHírek száma összesen: 316 db  
[1] [2] 3[4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52]
 <<< Előző hét  1968 év 3. hete    Következő hét >>>
ILLÚZIÓK NÉLKÜL

A közel-keleti események, különösen az utóbbi időszak eseményei meggyőzték a marxistákat és az arab országok más baloldali erőit, hogy hiba lenne, ha csupán az Arab-Kelet haladó államainak életében lévő pozitív momentumokat hangsúlyoznánk. Csak a pozitív oldalakról beszélni annyit jelent, mint olyan illúziókat kelteni ezen országok barátaiban, a világközvéleményben, amelyeket nyomban kiábrándulás vált fel, mihelyt ezek az államok nehézségekkel, vagy váratlan bonyodalmakkal kerülnek szembe.
(Haled Bagdas, a Szíriai KP Központi Bizottságának főtitkára, a Kommunyisztban)
AJÁNDÉKOK

VI. Pál pápának vatikáni látogatása alkalmával Lyndon B. Johnson egy Lyndon B. Johnson mellszobrot ajándékozott. VI. Pál ezt egy aranykereszttel revanzsálta – Lyn, L. B. J. unokája címére, s egy gyermeket tartó madonnával – L. B. J. neje, Ladybird címére.
(A Spiegelből)
ELLENÁLLÁS

Többé nem megyünk vissza a hegyek közé. A görög hegyeket megspékelték támaszpontokkal, minden hegycsúcsot katonai erőddé építettek ki. Mi a városokban fogunk csatát nyerni, ahol az ezredesek politikája számukra a legkedvezőtlenebb következményekkel jár.
(A görög ellenállás meg nem nevezett legfőbb vezetője a Nouvel Observateur-nek)
NEM ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY

Az amerikaiak politikája nem járhat sikerrel, mert a vietnami nép olyan ellenállást tanúsít, amelyhez hasonlót nem igen láttunk a világtörténelemben. Az áldozat rendkívüli erőfeszítését azonban nem tekinthetjük enyhítő körülménynek a hóhérok számára!
(Sartre nyilatkozata a Russel-bíróság munkájáról)
HAGYOMÁNYOS EXPORTCIKK

Miután az angol kormány bejelentette, hogy fenntartja a fegyverszállítási tilalmat Dél-Afrikával szemben, Londonban nem kis feltűnést keltett a Daily Express leleplezése: a brit kereskedelmi minisztérium egyenesen ösztönzi az angol cégeket, hogy küldjenek versenytárgyalási ajánlatot a dél-afrikai kormánynak 2500 pár bilincs szállítására. A minisztérium szóvivője kijelentette: „A kézibilincs nem fegyver, s ezért nem vonatkozik rá az embargó”. David la Trobe, egy birminghami vasgyár igazgatója közölte a Daily Express munkatársával, hogy üzeme, amely nemcsak kézibilincseket, hanem lábvasakat is gyárt, eddig is szállított Dél-Afrikának efféle árut, és a mostani versenytárgyaláson is részt fog venni.
CENZÚRA

A munkásmozgalom fellendülése, a gazdasági nehézségek fokozódása erősíti a nézeteltéréseket az izraeli burzsoázia sorain belül. A vezető körök konfliktusaiból egyre több kerül napvilágra. A véleménykülönbségek a kormányban oda vezettek, hogy Eskol miniszterelnök elrendelte: valamennyi miniszterének a nyilvános beszédét előzetesen be kell neki mutatni…
(Jordanszkij, a Za Rubezsom című szovjet külpolitikai folyóiratban)
HÚSZ ÉV ÉS SZÁZÖT ÉV

Húsz évig hitegették a török népet azzal a mesével, hogy semmit sem tehet Amerika nélkül. Amerika jóvoltából ma olyan helyzetben vagyunk, hogy adósságainkat csak 105 év alatt fizethetjük ki.
(Az Aksam c. isztambuli lapból)
STRATÉGIA

Naponta 30–40 szovjet hajó tevékenykedik valahol a Gibraltári szoros és Közép-Kelet között. Ezek fele a legkorszerűbb típusú csatahajó, rakéta-anyahajó, rakéta-torpedóromboló, hagyományos torpedóromboló, tengeralattjáró. Az oroszok nemcsak erőik minőségét növelték, hanem olyan szakértelmet és gyakorlatot szereztek, ami hazai támaszpontjaiktól messze és tartós ideig távol levő nagy egységek hatékony működéséhez feltétlenül szükséges… Véleményem szerint az oroszok előrehaladása ebben az irányban, az egyik legjelentősebb lépés, amelyet a háború óta tettek.
(Charles D. Griffin, a NATO dél-európai erői főparancsnokának véleménye a U. S. News and World Report-ban)


  Támogatóink:
Magyar Narancs
Egyenlitő Blog
Filmklub
Szabad Sajtó Alapítvány
Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány
Egyenlitő 2008/2. szám
Múltunk 2007/4. szám
 Oldaltérkép  Kapcsolat  Hírlevél   Látogatóink száma: Politikatörténeti Intézet
   


 Oldaltérkép  Kapcsolat Politikatörténeti Intézet